Från våra aktiviteter


2012


Höstmöte 2012

Den 30 okt. höll vi höstmöte i Jörlanda församlingshem. På mötet tog vi för andra gången upp ändringar av stadgarna. Dessa godkändes och är nu gällande. Vi tog också upp besök på Landsarkivet. Många sitter hemma framför datorn, vilket inte är fel. Men Landsarkivet har ju så mycket mer att erbjuda. Bara känslan inne på arkivet får vi inte glömma bort. Vi står för kostnaden för rundvandringen. Det blir 2 tillfällen, en grupp för de som inte är så vana och en för dem som är hemmastadda på arkivet. När det blir är inte bokat, utan vi vill ha fler anmälningar först.

Kvällens föreläsare Mikael Eboskog berättade om utgrävningarna av vikingagravarna vid Hoga på Tjörn. Jätteintressant och följdfrågorna blev många. Vi som släktforskar får alltid frågan hur långt har du kommit? Ja, tanken finns väl hos oss alla, hur långt tillbaka man med säkerhet kan bekräfta. När Mikael berättade om alla fynden så, sannolikt är det våra förfäders saker de funnit. Men vilka de faktiskt var får vi bara drömma om (än så länge).

Fika och lotterier. - Några svårigheter att få sålt lotterna fanns inte, vinsterna bestod till stor del av Sivs hembakta tunnbröd. Stort tack till Siv.

Jag hoppas att ni i höstrusket hittar massor av spännande öden, som vi kan få läsa i inlandet till våren.

Anette Tuores



Ordförande har ordet


Hösten är i antågande, ena stunden kan man ha sommarkläderna på och nästa så är det vinterkläder som behövs. När det är uppehåll från regnskurarna så är det skördandet av frukt, bär och grönsaker som gäller. Det är ett bra björnbärsår och det finns gott om skogens guld. Lyckligtvis har jag två döttrar som hittar detta guld åt mig, då jag saknar "kantarellögon". Jag hoppas att ni har träffat släktingar och frågat ut dem nu under sommaren. Även om man har datum så är det historierna och fotografier som vi alltid behöver mer av. Att ni fått lite nya uppgifter att reda ut, både som bekräftar eller dementerar uppgifterna. Att ni kanske besökt platser där era förfäder bott på, strosat runt någon varm sommardag på någon kyrkogård mm Allt behöver inte ske framför datorn inomhus.
Jag har haft Amerikabesök, Mona med maken Irv. Monas mormor föddes i Stenkyrka flyttade som liten till Romelanda och vidare till Amerika.
Detta var 3 gången som Mona besökte Romelanda, denna gång ville jag visa vår hembygdsgård i Romelanda. Med stolthet har jag gjort visningar förut men aldrig berättat på engelska. Det var så lärorikt att öva sin engelska på detta sätt och jag hoppas att jag inte av oförstånd förklarade något på ett tokigt sätt.
Ett jättefint släktkalas har jag också fått varit delaktig i. En vän till mig bad om hjälp att hitta sin släkt i Amerika. Jag hade inte så mycket att gå på men letade träget och skrev förfrågningar på div forum "överdär" fick ett napp som gjorde att jag kunde hitta rätt. Det anordnades ett släktkalas i Kungälv på fästningsholmen. Släktingar kom från Oslo, Paris, London, Skåne och fler platser i Sverige och En av släktingar snart 90 år med fru kom från Amerika. Ovetande om hur släkten i Sverige såg ut hade han plötsligt genom ett brev fått en stor släkt. Dessutom så är likheten slående, även liknande talanger mm.
Det är en upplevelse att få vara delaktig i när frågor som efter snart 90 år får svar.
Det var en varm härlig dag med god mat, glada släktingar, fin musik, åktur med häst och vagn. Detta är ett minne för livet. Många som forskar vill så gärna gå så långt tillbaka i tiden som möjligt men glöm inte nära och kära som lever nu.
Jag hoppas att många av er kommer till höstmötet, vi ska för andra gången besluta om ändring i stadgarna.

Önskar er alla en trevlig forskarhöst

Anette Tuores


Nyvald Ordförande har ordet, våren 2012


Jag vill tacka för förtroendet att ni valde mig till ordförande. Några stordåd är väl inte säkert att jag kommer att genomföra, såvida ni medlemmar och blivande medlemmar inte kommer med några sådana förslag.
Ni är varmt välkomna att skicka in idéer och tankar till oss i styrelsen. Alla har olika förutsättningar för sitt forskande, antingen som nybörjare eller erfaren, stödjande eller aktiv medlem. Allas tankar är lika värdefulla.

Nu är vi i slutet av april och sommaren är i antågande. Många lägger forskningen åt sidan tills höstens kalla dagar. Gör inte det, forska bara på ett annat sätt. Passa på att besöka kyrkogårdarna, ett bra komplement till dödboken/dödböckerna. Där träffar man så många besökare som kan berätta, historierna om människorna kommer sällan fram i kyrkoböckerna om det inte gjort något särskilt. De muntliga historierna kan gå långt bak i tiden. Jag åkte för några års sedan till Norge, till byn Hof där en förfader till mig bott i slutet av 1600-talet. När vi bad och få komma in i den kyrkan där han varit präst, ringde campingägaren till vaktmästaren och sa att de var svenska ättlingar till "den där Karth du vet". Så gå ut när det är solsken och folk är glada och fråga på.

Skulle det nu bli en regnig sommar, misströsta inte då heller. Plocka fram de gamla fotoalbumen och åk runt till släkten. Passa också på att få se vad de har och SKRIV namn, är man minsta osäker så ha lappar med tänkbara namn för senare bekräftelse.

Med detta hoppas jag att Roger kan få material till vår tidning. Och att Svante kan få foton till vår Hemsida. Roger och Svante gör ett jättebra jobb, låt dem inte bli arbetslösa.

Ha en skön sommar!

Anette Tuores



Årsmöte i vårvinterns tid 2012



Deltagarna samlade...



Årsmötet har startat


Nya ordförande Anette Tuores välkomnas av avgående Siv Alexandersson.

Inlands släktforskare har haft sitt årsmöte i mitten av mars. Ute var det lite kallt,men stämningen inne var varm och god. Det är alltid trevligt att träffas. Vi började med en poängpromenad, där var och en får rätta sin egen rad. En medlem hade rätt på alla frågor utom en. Grattis ! Därefter fick vi höra Mikael Thomasson, kvällens föreläsare, berätta skrönor och sägner från våra trakter. Det var mycket uppskattat. Kvällen fortsatte med fika och lotterier. Därefter vidtog vårt årsmöte med diskussioner kring våra stadgar och nyval på de poster där styrelsemedlemmar och revisor avgick. Hans Lidhall i valberedningen skötte detta med den äran, alla poster tillsattes. Anette Tuores valdes enhälligt till ny ordförande som efterträdare till undertecknad. Jag önskar Anette lycka till med sitt nya uppdrag och hennes bön om hjälp med att ställa upp vid anbytarträffarna i Stenungsund, hoppas jag att många hörsammar. Jag vill tacka alla i den styrelse, som jag suttit med i under två år, för ett gott samarbete och tack till Svante som sköter vår hemsida.

Just nu känns det som våren kommit av sig, det regnar och blåser lite småsnålt. Trädgårdsarbetet som påbörjats ligger nere och vårens blommor ser lite pinade ut. Under de soliga dagarna innan, blommade krokus, snödroppar, vintergäck och påskliljor. Även blåsipporna lyste intensivt i sin blålila ton. Sädesärlan har kommit och går ute på den nysådda åkern och vippar. Lärkan bryr sig inte heller om dåligt väder, den drillar ändå. Blåmesen har bestämt sig för holken i äppelträdet och kämpar med bobygge, men när flugsnapparen kommer så får han förmodligen flytta på sig, det brukar sluta så. Rådjuren smyger in på tomten och betar av de fösta gröna stråna i gräsmattan. Knopparna på havtornen är också läcker vårmat tycker de. Tänkte ta mig en promenad sedan och se om nässlorna har kommit, men då får jag nog ta fram vinterkläderna igen!

Fortsatt intressant släktforskning önskar

Siv Alexandersson




Fika och lotterier hör ju också till


En jubilar firas i "Laggår´n"


Vi lyfter på hatten för vår hedersmedlem Hans Lidhall som fyllt 85 år. På vår anbytarträff i Prästgårdslaggår´n i torsdags 8 mars, överlämnade vi en blomsterbukett och hurrade för jubilaren. Hans är en klippa, som alltid är redo att bistå när vi behöver hjälp i vår forskning.

/Siv Alexandersson för föreningen








Ordföranden har ordet

 

Hoppas att ni alla har haft en skön jul- och nyårshelg. När jag skriver det här, i slutet av januari, så lyser solen utanför mitt fönster och det glittrar i snön. Äntligen en möjlighet, att få prova på en skidtur!

Nu börjar 2012 och vi fortsätter med släktforskningen. Vår första anbytesträff i Laggår´n har redan varit och det var roligt att återse alla igen. Där har vi en pågående cirkel på torsdagar, så där finnas alltid folk som ställer upp, även på anbytardagarna.
Hitintills har det merendels varit styrelsemedlemmar som tar hand om anbytarträffarna på Fregatten. Vi har träffar sista lördagen i månaden jan.-apr. och sept.-nov. För att det skall fungera bra även i fortsättningen, så behöver vi hjälp från våra kära medlemmar, med att lära nytillkomna att hitta rätt bland allt forskarmaterial. All hjälp är välkommen, du behöver inte vara proffs. Det räcker om du kan visa hur man börjar, för att visa nya släktforskare in i det, som vi tycker är det roligaste som finns, nämligen släktforskning. Kan och vill du hjälpa till, så hör av dig till någon i styrelsen.

Kära medlemmar det är mycket som hänt sedan vår förening startade, datorn har gett oss många möjligheter.
Frågan måste ställas till alla :
Vad önskar du av Inlands Släktforskare?
Är det tidningen som är viktig?
Är det föreläsningarna på års- och höstmöte du vill lyssna till?
Är det anbytarträffarna du vill besöka och få utbyte av?
Eller något annat?
För att föreningen skall kunna överleva behöver vi veta vad alla ni medlemmar önskar av oss. Vi har börjat med en undersökning för att få ett underlag. Du får gärna förekomma vårt samtal genom att maila dina synpunkter till tuores@passagen.se

Det kommer att bli förändringar i styrelsen. Vi behöver få fram namn på personer som vill vara med och arbeta för föreningen, så att den kan fortsätta fungera på ett bra sätt. Är du en person med tid, lust och idéer eller känner du någon som du vill föreslå, så ring till någon i valberedningen »

Hälsar Siv Alexandersson

2011


Höstmöte 2011

 

Vårt höstmöte i Jörlanda församlingshem blev en trevlig tillställning. De som hade letat sig dit i höstmörkret, fick börja kvällen med klurigafrågor i en poängpromenad inomhus. Många bekymrade miner syntes men glada skratt hördes också. Kurt Malm hade flest rätt och vann en ljuslykta. Grattis!

Den här kvällen uppmärksammade vi föreningens 20-årsjubileum. Vi dukade upp med kaffe, dopp och härliga tårtor. Ett par lotterier med hembakat tunnbröd som vinst, gick snabbt åt. Sedan hade vi turen att få två föreläsare denna jubileumskväll. Per Clemensson inledde med att berätta om intressanta saker som står att finna i våra arkiv. Margareta Söderström fortsatte med att berätta om sin far Västgöta-Bengtsson och hans folklivsforskning.
Varmt tack till er båda som förgyllde vår kväll!

Sist men inte minst hade vi vårt möte, där vi vädjade om fler medarbetare, dels till vårt styrelsearbete, men också flera som hjälper till vid våra anbytarträffar, framför allt på Fregatten. Har du möjlighet att hjälpa till så hör av dig till någon av oss i styrelsen.
Ett stort tack till alla, som hjälptes åt att göra kvällen glad och trevlig.
 
Styrelsen
 
 

Många hade kommit för att lyssna till dagens föreläsare.

 

     

Per Clementsson.                                                Margareta Söderström

Bilder: Stig Svensson